Study

Termodynamik

Eftersom min tid mest går åt till att gå på föreläsningar, laborera och bevisa saker -ja, plugga, helt enkelt- så tänkte jag berätta lite om vad det är jag faktiskt lär mig.

En av dom 2,5 kurserna jag läser just nu heter Termodynamik.
Termodynamik är läran om energi, dess omvandling mellan olika former och särskilt samspelet mellan värme och arbete, vilket är precis det vi håller på med.
Ett större moment i kursen är att förstå och räkna på olika cykelprocesser för värme t.ex. en värmepump, kyl eller förbränningsmotor. Hur beskrivs arbetet i processen och i systemets olika komponenter? Vanliga frågor vi försöker besvara kring en förbränningsmotor, till exempel, skulle kunna vara ”vad blir det för tryck och temperaturer i specifika delar av systemet?”, ”vad är teoretiskt lägsta bränsleförbrukning?” och ”kan man återvinna värme från avgaserna?”.
Kursen bygger också upp en ”termodynamisk verktygslåda” för beräkningar på rena ämnen, blandningar och reagerande system. Då läggs fokus på hur man faktiskt gör när man räknar på det, via olika tillståndsekvationer (och dess giltighet). Detta tycker jag är den lite svårare men även den lite roligare delen av kursen. Det är mycket teoretiskt men vi har också ett projektarbete, där vi undersöker just det här med tillståndsekvationer och hur väl de beskriver ett ämne i fast-, vätske- resp. gasfas. Då använder vi mitt favoritprogram MatLab, ett fantastiskt verktyg för beräkningar och visualisering av dem, där vi beräknar och jämför olika mätdata och teoretiska värden.
Vi har också fyra stycken laborationer av varierande svårighetsgrad (och varierande grad av hur mycket du kan dö av dem). Dessa är jag inte så stort fan av, mina intressen ligger i att förstå och räkna ut hur det ska bli och sedan när det blir så kan jag säga ”ja, precis som sig bör” (eller ”det där var oväntat” när det inte blir så), jag bytte till teknisk matematik av en anledning. Jag har åtminstone inte tredagars-laboration som mina goda vänner på teknisk fysik snart kommer genomlida. It’s something.

Varför läser en som går teknisk matematik en kurs i termodynamik kanske ni undrar? Ja, det undrar jag med. Skämt åsido, så är det för att som en civilingenjör i teknisk matematik måste man kunna applicera den kunskap man har från matematikens värld på något mer konkret. Därför läser teknisk matematik-studenter termodynamik bland annat.

Det där var en liten inblick till vad vi gör i kursen termodynamik. Imorgon har jag min sista laboration, vilket kräver en utvilad Anna, så jag bjuder god natt och drar mig mot sängen. Okej, jag sitter redan i sängen men det är tanken som räknas.

God natt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s